Anna Friedel . A Rebours . 2011

A Rebours

Anna Friedel . A Rebours

Place: Institute of Physical Chemistry, Johannes Gutenberg University of Mainz

Date: 2011

Artist: Anna Friedel

Client: Anna Friedel

 

Description

Production of an artwork by Anna Friedel for the new building of the Institute of Physical Chemistry at the Johannes Gutenberg University of Mainz.

The sculptural installation is installed in the main staircase and consists of two bronzed tubes which support four orange-coloured neon glass tubes connected among each other. Stringers of stairs and floors are covered with custom-made black metal cheeks with gloss finish.

 

 

Dimensions

bronzed tubes: ca. 8000 and 7000 mm, d: 50 x 4 mm

glass neon tubes: length ca. 3500 - 6500mm, d: 18 mm

 

Materials

bronzed aluminium (tubes), black painted aluminium (cheeks), glass

 

Services

production

construction

custom-made steel elements

8 m prestressed tubes

on-site installation